Toyota 1024x683 - Fantastiske Toyota

En lille hyldest til ting, der bare ikke vil gå i stykker

Vi kender formentlig alle den type forbrugerhistorier om nye ting, der går for hurtigt i stykker eller har alvorlige defekter. Udviklingskapløbet er så stort, at aktørerne i mange brancher ikke har brugt den fornødne kvalitetskontrol og test i iveren om at komme først ud til de hungrende forbrugere. Tænk på markedet for mobiltelefoner – de hedder mest smartphones nu til dags. Køb af spritnye smartphones er den største årsag til, at mange unge havner i RKI. De vil have det nyeste nye her og nu, om de har råd eller ej.

Lovende “bilvrag”

I april 2013 stod jeg i en situation, hvor jeg var nødt til at se på ny bil. Den gamle var udtjent, og jeg var meget usikker på, hvordan min fremtidige bilstrategi skulle være. ”Jeg kan jo købe sådan en brugt køb-og-smid-væk bil, så jeg får tid til at tænke lidt mere over tingene”, blev mit ræsonnement.  Et hurtigt kig i handelsportalerne på nettet afslørede flere lovende ”bilvrag” på nettet til en overkommelig smid-væk-pris. En Toyota Carina varevogn fra 1997 til 15.000 kr. faldt jeg for. Efter korte forhandlinger fik jeg sælger pruttet ned i 10.000 kr. Tilfreds kørte jeg hjem i min nye vogn.

fejler intet

Tilfredsheden blev ikke mindre af, at jeg endda ville få et par tusinde kr. retur i skrotningspræmie to år efter. Håbede nu bare, at det nysynede vidunder ville holde tiden ud til næste syn. Tusindvis kilometer og to år senere nærmede sig så tiden til et farvel med den efterhånden elskede Toyota. Mekanikeren fik til opgave at afsige dødsdommen. ”Den bil fejler intet. Hvis ikke den klarer første syn, kan jeg hurtigt få den igennem anden gang”, lød hans melding. Ganske rigtigt. Et par bagateller fikset, og så var jeg på gaden med udsigt til to nye år. Forleden gentog seancen sig så. Nu ruller vi videre. Det eneste nye på bilen er visker-bladene! Jeg kan ganske enkelt ikke slide den bil i stykker! Vist har den ikke 2017-modellernes komfort. Til gengæld oplever man ikke fejl i softwaren. Den er der nemlig ikke.

rar tanke

Mine oplevelser hos mekanikeren forleden fik mig til at tænke på hele genbrugs-trenden, der er blevet så hot. Jeg kom også til at tænke på, hvor mange mobiltelefoner, jeg har ejet siden købet af den første Storno til 25.000 kr. De kan slet ikke tælles. Det samme gælder antallet af pc’er. Den teknologiske udvikling er vitterlig fascinerende, men midt i den hæsblæsende udvikling er det også en rar tanke, at der findes kvalitetsprodukter, som er langtidsholdbare. Jeg ville ikke kunne beskæftige mig med digital markedsføring, hvis jeg fortsat benyttede min første bambus-pc med to diskettedrev (kostede langt mere end en Mac Pro koster i dag), men jeg kan stadig køre til konferencer om online kommunikation og markedsføring i min Toyota.

Højtryksrenseren

Når man betragter langtidsholdbar kvalitet herhjemme, falder man oftest over vore design ikoner som Ph lamperne, Hans J. Wegner og Børge Mogensens møbelklassikere m.fl., men på et mere jordnært plan findes der mange andre produkter, som nærmest er uopslidelige. Det gælder KEW’s første hobby højtryksrenser,  den oprindelige Rondomatic vaskemaskine, Tupperware (i hvert fald i mine unge år) og alskens grej til køkkenet og grillen i støbejern for blot at nævne nogle få eksempler.

Køb-og-smid-væk kulturen eksisterer fortsat i bedste velgående trods genbrugs-trenden, men jeg smider ikke min Toyota Carina ud, selv om den jo i bund og grund netop blev købt til at være en kortvarig fornøjelse.